PEYRONİE’S HASTALIĞI

Bu hastalık sonradan gelişen penis eğriliklerinin genel adıdır. Penisin sertleşen dokularının üzerindeki zarda oluşan nasır benzeri nedbe dokusu sonucu peniste eğrilik gelişebilir. Bu durum gençlerde çok nadirken ileri yaşlarda artan oranlarda görülebilmektedir. Nedeni ile ilgili birçok teori ve beraberinde görülen hastalıklarla ilgili (Şeker hastalığı, Dupuytren kontraktürü gibi) çeşitli bilgiler mevcut olsa da en geçerli olan sebep özellikle dikkatsiz ve zorlayıcı cinsel ilişkiler sırasında peniste oluşan küçük hasar ve yırtıkların zamanla nedbe dokusu ve peniste şekil bozukluğu ile kendini göstermesidir. Hastalarda genelde 6ay-1 sene arasında ağrılı sertleşmeler oluşabilir. Hastalar penislerindeki aman sertlikleri ve şekil bozukluklarını bu dönemde farkedebilrler. Bu durum bazı hastalarda kanser korkusunu beraberinde getirebilir fakat bu hastalık iyi huylu bir penis hastalığıdır. Sadece peniste ilerleyici şekil bozukluğuna neden olarak etkilerini gösterir.Şekil bozukluğu yukarıya aşağıya ve yan taraflara olabildiği gibi birden fazla yöne olabilen komplex deformiteler de bulunabilir. Ayrıca ileri evre hastalarda kum saati deformitesi ve ortadaki sıkıştırıcı banda bağlı uç tarafı sertleşmeyen (flail penis) durumu ifade eden şekil bozuklukları görülebilir Hastalardaki cinsel işlev bozukluğu daha az oranda organik nedenli olabileceği gibi daha çok psikoljik etkilenmeye bağlı olabilir. Bu hastalar cinsel birleşmede penislerindeki şekil bozukluğu nedeniyle zorluklar yaşayabildikleri için zamanla cinsel eylemden kaçınmaya başlayabilirler.

Teşhiste hastaların çektikleri fotoraflar yardımcı olsa da penisin ilaç enjeksiyonu ile sertleştirildikten sonra yapılan muayenenin tedavinin planlanması açısından önemi büyüktür.Bu muayenenin dışında organik bir cinsel işlev bozukluğu olup olmadığını belirlemek ve penisin damarsal ve elektrik aktivitesini göstermek amacıyla soru formlarının kullanımı dışında penil renkli doppler ultrasonografi, kavernosometri ve korpus kavernosum elektromyografisi tetkiklerinin önemi büyük olabilir.

Tedavide ilaç tedavilerinin rolüyle ilgili birçok araştırmalar olsa da özellikle ileri derecede deformitelerde cerrahi tedavi en önemli seçenektir.Başlangıç lezyonlarda tıbbi tedaviler uygulanabilirse de ileri derecede ve uzun süreçli hastalıklarda cerrahi tedavi kaçınılmaz olabilir. Cerrahi tedavilerde penil plikason denilen ve eğriliği penisin sertleşen dokusunun zarı üzerinde uygulanan dikiş yöntemi en basit yöntemdir. Bu yöntem dışında graft yöntemi olarak adlandırılan ve düzeltme operasyonu sırasında penis zarı üzerinde oluşan aralıkları doldurmak ve gerim noktalarını gevşetmek üzere kullanılan maddeleri tanımlar. Bu amaçla hastanın kendi dokuları kullanılabildiği gibi (bacak toplar damarı ) sentetik veya hayvanların dokularından ileri teknoloji kulanılarak elde edilen materyaller kullanılabilir. Her hastada kukllanılacak cerrahi yöntemler değişiklik gösterebilir ve bir hastada birden fazla teknik aynı anda uygulanabilir.Ameliyatı takiben penil masaj, vakum cihazı kullanımı ve cinsel işlev bozukluğu için gerekli ilaç tedavileri gibi uygulamalar yakın takiple planlanır ve bu şekilde penil kısalma ve cinsel işlev bozukluğu gibi komplikasyonlar en az orana indirilebilir.